EU
0

Makedonija ispunjava uslove za ukidanje viza

FENA
Evropska unija bi mogla ubrzo ukinuti vize makedonskim državljanima, a Srbi i Crnogorci će morati još da se strpe jer ne ispunjavaju sve uvjete, navodi se u izvještaju Evropske komisije objavljenom u ponedjeljak. Što se tiče Albanije i Bosne i Hercegovine koje su manje napredovale u približavanju EU, iako su im članice EU obećale priključenje u dogledno vrijeme, ne ispunjavaju kriterije.

Prema izvještaju koji Komisija još nije objavila, ali ga je centar za razmišljanje European Stability Institute (ESI) stavio na svoju internetsku stranicu, Makedonija, koja je krajem 2005. godine dobila status zvaničnog kandidata za EU, ispunila je uvjete u domenu sigurnosti osobnih dokumenata, kontrole granica i javne sigurnosti, prenosi AFP.

Srbija, čije približavanje EU već mjesecima blokira Holandija koja traži prethodno hapšenje ratnog zločinca Ratka Mladića, ispunjava "većinu kriterija", navodi se u izvještaju koji je nastao nakon posjete stručnjaka Komisije u januaru i martu.

Zbog toga bi mogla još čekati na ukidanje viza, iako mnogobrojne vlade u EU smatraju da bi to ukidanje motiviralo Srbe da ulože dodatne napore kako bi se uskladili s evropskim normama, uprkos holandskoj blokadi.

Crna Gora, koja se u decembru zvanično kandidirala za ulazak u EU, ocijenjena je u istom izvještaju kao država koja "ispunjava većinu kriterija".

Kosovo sa svojom nezavisnošću koju osporavaju Srbija, Rusija i pet od 27 članica EU, nije integrirano u ovu procjenu, da se ne bi od njega pravila "enklava" u regiji, navodi Institut.

Bruxelles često navodi kako želi da potakne "ljudske kontakte" s tim zemljama, naročito kad su u pitanju njihovi mladi državljani.

Krajem 2008. godine, Bruxelles je dao nadu nekim zemljama da će vize biti ukinute ove godine, podsjetio je ESI. Ali, s obzirom na rizik od kriminala i ilegalne imigracije, neke zemlje članice odbijaju prebrzu liberalizaciju viznog režima.