"Nasilnik koji nikad nije radio"
4

Makedonac varao Hrvate u Ohiou, osuđen na 18 godina zatvora

FENA
Koljo Nikolovski
Koljo Nikolovski
Američki državljanin Koljo Nikolovski osuđen je na 18 godina zatvora zbog prevare, mita i pranja novca u slučaju propasti Hrvatske savezne štedne zadruge iz Clevelanda, u kojemu su svoj novac izgubile hiljade štediša, uglavnom hrvatskih iseljenika, prenijeli su u nedjelju lokalni mediji u američkoj saveznoj državi Ohio.

Hrvatska štedna zadruga St. Paul, osnovana 1943. godine, propala je prije dvije godine, a s njome i 238 miliona dolara štednje više od pet hiljada članova udruge. Sudija u Clevelandu proglasio je Nikolovskog krivim za kaznena djela prevare, te ga opisao kao "nasilnika koji nikada u životu nije radio", prenose lokalni mediji.

Nikolovski je emigrirao u SAD iz Makedonije 1992. godine, a 2004. je dobio američko državljanstvo.

Uz Nikolovskog za propast Hrvatske štedne zadruge bio je optužen i bivši upravitelj te zadruge Anthony Raguz (52), koji je u septembru 2011. priznao pronevjeru više od 70 miliona dolara koja je dovela do propasti štedionice. Riječ je o "vjerovatno najvećem bankrotu neke štedionice u američkoj historiji", kako su slučaj nazvali američki tužioci.

Tužilaštvo je Raguza opisalo kao vođu prevare koja je trajala više od decenije, a Nikolovski je bio njegov suoptuženik. Raguz je za više od tristo štediša odobrio hiljade nevaljanih zajmova u vrijednosti većoj od sedamdeset miliona dolara. Priznao je da je podijelio milione dolara u zajmovima bez ikakva osiguranja, te da je od korisnika štedionice od 2002. do 2010. primio najmanje milion dolara mira i darova.

Savezni osiguravatelji vratili su pune iznose štednje većini od pet hiljada štediša.

Još u martu 2010., samo mjesec dana prije zatvaranja bankrotirane štedionice, Raguz je dioničarima rekao kako štedionica posluje izvrsno i s krajem 2009. raspolaže imovinom od 238 miliona dolara.

Sve vrijeme su se, tvrde savezni istražitelji, Nikolovski i Raguz bavili prevarom i lažnim zajmovima krali iz štedionice milione dolara.

Više od polovine novca otišlo je u prekomorske bankovne račune i na skupe automobile, ali velikome se iznosu još nije ušlo u trag, kažu istražitelji.