Uznemirujući slučaj
0

Majka želi potomke od sperme poginulog sina

Sarajevo-x.com
Slučaj Missy Evans, majke koja je izgubila sina i koja sada pokušava uz pomoć njegove spreme 'napraviti' sebi unuče, uzdrmao je religiozne krugove u SAD-u i širom svijeta.

Njen sin Nicolas ubijen je kada je imao samo 21 godinu, a kako je tokom života jedva čekao da dobije dijete, majka je odlučila ispoštovati njegovu želju.

Ožalošćena Missy uzela je spermu ubijenog sina kako bi 'proizvela' unuče, a trenutno je u potrazi za surogat majkom.

"On je silno želio imati djecu. Neko mu je tu šansu uzeo. Ja samo ispunjavam njegovu želju", istakla je majka.

Ipak, ovaj slučaj razljutio je mnoge. Profesor filozofije i religijskih studija na Univerzitetu u Ohaju, Mark Vopat, izjavio je da je ovo 'uznemiravajući slučaj'.

"Iako je Nikolas tokom života možda govorio da želi djecu, pogrešno je pretpostaviti da ih je želio imati i posthumno", kazao je Vopat za Mirror.

Stručnjak za etiku Tom Mayo sa Univerziteta u Dallasu boji se da majka koristi mogućnosti moderne medicine kako bi dobila 'zamjensko dijete'.

No, 42-godišnja Missy koja stanuje u gradu Austin, u državi Texas, insistira da bi Nicolas 'bio oduševljen kad bi znao za buduće rođenje djeteta'.

Nicolas je umro od posljedica premlaćivanje, kada je pokušao zaustaviti jednu tuču.

Njegova majka dobila je dozvolu od suda da iskoristi njegovu spermu. Skoro hiljadu sličnih zahtjeva našlo se pred američkim sudovima u posljednjih deset godina.