Svijet
0

Majka nestale Madeleine McCann želi svjedočiti na sudu o otmici

Klix.ba
Majka male Madeleine McCann, Kate, treba dostaviti dokaze portugalskom liberalnom sudu, koji će dokazati da ona nije umiješana u nestanak svoje kćerke, kako tvrdi detektiv u knjizi "The Truth of the Lie".

Kate i Gerry McCann tužili su Goncaloa Amarala zbog tvrdnji o nestanku trogodišnje djevojčice u toj knjizi. Poduzeli su i pravne mjere protiv izdavača te autora dokumentarca snimljenog po knjizi.

Gerry također treba predati validne dokaze o neumiješanosti, ali još nije poznato da li će mu sudija dozvoliti da svjedoči. Glasnogovornica porodice McCann, Clarence Mitchell, potvrdila je da će Kate svjedočiti. Pretpostavlja se da će to biti krajem narednog mjeseca.

Tokom suđenja javnost je saznala više o tome kako se Kate htjela ubiti nakon izdavanja knjige 2008. godine.

McCannovi su oštro odbacili sve tužbe koje se navode u Amaralovoj knjizi, između ostalog i to da su sakrili djevojčicino tijelo nakon što je umrla u nesreći i da su inscenirali otmicu. Također, Amaralo u knjizi navodi kako je par potrošio dva miliona funti javnih donacija za pronalazak djevojčice.

Ukoliko McCannovi dobiju tužbu bit će bogatiji za milion funti odštete.

Bivši detektiv koji je napisao knjigu tvrdi kako je već bio pritvoren u policiji zbog ovog slučaja.

Madeleine je imala blizu četiri godine kada je nestala iz porodičnog apartmana na ljetovanju u Praia da Luzu, dok su njeni roditelji večerali s prijateljima u restoranu pored. Portugalska policija službeno je zatvorila istragu, no vlasti su je ponovo pokrenule zbog dokaza koje je pronašla Metropolitan police te sada zajedno rade na tragovima.