Svijet
0

Majka Natasche Kampusch optužena za sudjelovanje u otmici

Sarajevo-x.com
Bečki sud pokrenuo je jučer postupak koji bi mogao otkriti dramatičan splet događaja u otmici Natasche Kampusch i istražiti mogućnost da je njena majka sudjelovala u Nataschinoj otmici.

Bivši austrijski sudac i političar Martin Wabl, koji je počeo istraživati otmicu Natasche Kampusch još prije osam godina, izjavio je na bečkom sudu kako vjeruje da je Nataschina majka, Brigitte Sirny, odigrala važnu ulogu u otmici njene kćerke.

Wabl tvrdi kako je Nataschina majka poznavala Priklopila, koji je Nataschu držao osam godina zatočenu u malom podrumu, te da je organizovala njenu otmicu kako bi prikrila da je Natascha bila zlostavljana i fotografisana u provokativnim pozama, kao i da je bila nevina žrtva pedofilskog lanca.

Wabl tvrdi kako ima devet svjedoka koji će potvrditi majčinu umiješanost u otmicu. Jedan od svjedoka je bivši policajac koji je, istražujući Nataschinu otmicu, u porodičnom albumu pronašao veoma provokativne nage slike 10-godišnje Natasche.

Brigitte Sirny je porekla sve tvrdnje Martina Wabla i izjavila kako nije imala nikakve veze sa kćerkinom otmicom te da nikad nije zlostavljala kćerku. Natascha je također izjavila kako joj je njena majka rekla da nije imala veze sa Priklopilom te da joj ona vjeruje.

Tokom sljedeće četiri sedmice suci će donijeti odluku o pokretanju novog postupka protiv Brigitte Sirny, a stručnjaci smatraju kako će presuda ići u korist Martina Wabla, što znači da će se kao svjedok u procesu protiv svoje majke možda pojaviti i sama Natascha.