Francuska
0

Majka devetogodišnjeg dječaka mora u zatvor jer je sina ostavila da dvije godine živi sam

B. H.
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Prošle sedmice majka u Francuskoj osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog zanemarivanja djeteta i napuštanja skrbi. Njezin devetogodišnji sin živio je sam u porodičnom stanu između 2020. i 2022. godine, dok je njegova majka s partnerom živjela u pet kilometara udaljenom stanu.

Priča koju prenosi CNN dolazi iz francuskog grada Nersaca u regiji Charente. Dvije godine jedva devetogodišnji dječak morao je živjeti sam u porodičnom stanu, dok su majka i njezin partner dane provodili u pet kilometara udaljenom drugom stanu. Sina bi trebala posjećivati ​​samo povremeno.

Dječak se između 2020. i 2022. hranio uglavnom kolačima, konzerviranom hranom i ukradenim paradajzom. Prema riječima gradonačelnice Barbare Couturier, dijete često nije imalo ni toplu vodu ni grijanje. Uprkos tome, nastavio je pohađati školu tokom tog vremena i bio je dobar učenik, kazala je Couturier za američki medij BFMTV.

Gradonačelnica je upozorila lokalnu i državnu policiju na situaciju nakon što je majka napuštenog djeteta zatražila pomoć od socijalne službe za kupoivnu hrane.

"Upoznala sam njegovu majku u maja 2022. kada nam je došla reći da ima financijskih problema. Ponudili smo joj četiri bona za hranu, no umjesto toga je uzimala samo neke prerađene namirnice, što je pobudilo sumnju. Neki štićenici su mi rekli da dijete živi samo, pa sam zbrojila jedan i jedan i pozvala lokalnu policiju i državnu policiju", objasnila je gradonačelnica.

Prošle sedmice majka je osuđena na 18 mjeseci zatvora jer je napustila svoje devetogodišnje dijete. Gradonačelnica Nersaca kazala je da je dječak pod skrbi socijalne službe od 19. septembra prošle godine.