Svijet
0

Mailovi Hillary Clinton proglašeni "strogom tajnom" i neće biti objavljeni

Klix.ba
Kućni server Hillary Clinton sadržavao je više desetina mailova koji su označeni kao "stroga tajna", što je najveća klasifikacija u vladi SAD-a, objavila je Bijela kuća.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby kazao je da dokumenti nisu bili tako klasifikovani u vrijeme kada su bili poslani, no odlučeno je sada da spadaju u najstrožije čuvanu tajnu.

Privatni mail Clintonove kao državne sekretarke postao je jedan od problema predsjedničke kampanje. BBC javlja kako je ovo prvi put da je nečiji mail dobio bilo kakav klasifikacijski nivo.

"Poruke su označene kao 'stroga tajna' jer bi uzrokovale izuzetno tešku štetu nacionalnoj sigurnosti ako se otvore", saopćio je State Department.

Obavještajni dužnosnici kazali su kako je 37 stranica sačuvano i sadrže tzv. "posebni pristupni program" - tajni projekat za udare dronovima ili prisluškivanje vlade. Nije jasno da li su kao "stroga tajna" označene poruke koje je Clinton slala ili dobila.

State Department istakao je da njene poruke neće biti objavljene pa čak ni djelimično. No, ostalo je još 7.000 stranica koje se trebaju pregledati i koje bi možda trebale biti objavljene.

Konačna serija njenih poruka trebala bi biti objavljena 29. februara.