Sjećanje na mladu Iranku
40

Mahsa Amini i iranski pokret "Žena, život, sloboda" dobitnici nagrade EU za ljudska prava

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mahsa Amini i Pokret žena, život i sloboda u Iranu dobili su u četvrtak nagradu Evropskog parlamenta Saharov za slobodu misli.

"16. septembar 2022. je datum koji će živjeti u sramoti, a brutalno ubistvo 22-godišnje Jine Mahse Amini označilo je prekretnicu. On je pokrenuo pokret koji predvode žene i koji ulazi u historiju," riječi su predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Metsola rekao je nakon proglašenja pobjednika.

Pokret je dobio naziv "Žene, život, sloboda" i te tri riječi su postale vapaj za sve one koji se zalažu za jednakost, dostojanstvo i slobodu u Iranu, kako je to danas saopćila Metsola.

"Dakle, hajde da današnja nagrada posluži kao počast hrabrim i prkosnim ženama, muškarcima i mladim ljudima Irana koji, uprkos sve većem pritisku, predvode pritisak za promjene. Evropski parlament vas čuje, svijet vas vidi i mi smo uz vas", dodala je ona.

Nagrada Saharov za slobodu misli, koju dodjeljuje Evropski parlament svake godine od 1988. godine, najveća je počast Evropske unije braniteljima ljudskih prava i dolazi sa donacijom od 50.000 eura.

Prošle godine je dodijeljena "hrabrim ljudima" Ukrajine koji brane svoju zemlju od uslijed invazije Rusije.