Svijet
0

Mahmoud Abbas nepoželjan u Kuvajtu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grupa od 21 kuvajtskog poslanika, u kojoj većinu čine islamisti, navela je u utorak u saopćenju da je predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas "nepoželjan" u Kuvajtu, gdje će se 19. i 20. januara održati arapski samit.

Dvadeset i jedan poslanik, od ukupno 50 koliko ih ima parlament, "protivi se posjeti predsjednika Palestinske samouprave Kuvajtu, u ovim okolnostima i poslije njegovog predsjedničkog mandata" koji je istekao 9. januara.

Predbacuju mu negativne stavove u okviru izraelske vojne ofanzive na pojas Gaze, koji su doveli do "restrikcija u operacijama legitimnog otpora protiv izraelskog okupatora".

Poptpisnici saopćenja pozivaju vladu da proglasi Abbasa "nepoželjnim", a kuvajtske nevladine organizacije da "pravnim sredstvima" odbiju njegovu posjetu.

Abbas, čija vlast kontrolira samo Zapadnu obalu, nakon što je njene snage islamistički pokret Hamas protjerao iz Gaze u junu 2007. godine, treba da prisustvuje ekonomskom samitu u Kuvajtu na kojem će se razgovarati o obnovi Gaze uništene u izraelskoj ofanzivi.