Svijet
20

Magazin Revue XXI: Nacistički ratni zločinac Alois Brunner umro u Siriji 2001. godine

Klix.ba
Alois Brunner
Alois Brunner
Jedan od najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca Alois Brunner umro je u 89. godini u Siriji 2001. godine nakon što je više od desetljeća proveo kao zatvorenik u podrumu u Damasku, objavio je francuski magazin Revue XXI.

Austrijski SS komandant Alois Brunner je proveo posljednje godine života u bijednim uvjetima, ali je prema pisanju pomenutog magazina do smrti ostao radikalni antisemita. On je optužen za deportaciju više od 128.000 Jevreja u logore smrti, a bio je zadužen za logor Drancy u Parizu, gdje su bili zatvarani Jerveji, a potom slani u logore smrti. Među žrtvama je bilo oko 345 djece.

Brunner je rođen 1912. godine, a dugi niz godina nakon Drugog svjetskog rata nije bilo poznato gdje se nalazi. Istražitelj koji je tragao za njim je 2014. godine izjavio da vjeruje da je Brunner umro 2010. godine u Damasku. Nacistički ratni zločinac je pobjegao u Siriju pedesetih godina iz Zapadne Njemačke, nakon čega je bio savjetnik sirijskoj vladi kada je riječ o taktikama mučenja. Sirijska vlast ga je potom odbacila.

Jedan od Brunnerovih čuvara je otkrio da je zločinac "mnogo patio i plakao u posljednjim godinama života". Čuvar poznat pod imenom Omar je otkrio da je Brunner preživljavao na oskudnim vojnim obrocima.

Vijesti o smrti zločinca pozdravio je poznati lovac na naciste Serge Klarsfeld.

"Zadovoljni smo što je živio loše", izjavio je Klarsfeld.

Brunner je u aprilu 2014. godine uklonjen sa liste najtraženijih Simon Wiesenthal Centra jer se smatralo da je mrtav.

Komandant SS-a je odigrao ključnu ulogu u realizaciji Hitlerovog "Konačnog rješenja" za istrebljenje Jevreja te je nazivan "čudovištem". Odgovoran je za slanje 47.000 Jevreja u austrijske, 44.000 u Grčke, 23.500 u francuske i 14.000 u slovačke logore, gdje je većina Jevreja ubijena.

Godine 2001. je u odsustvu osuđen na doživotni zatvor, a vjeruje se da je preživio najmanje dva atentata izraelske obavještajne službe između 1961. i 1980. godine u Siriji.