Svijet
0

Mafijaški šef uhapšen na Siciliji

FENA
Smatran "šefom" mafijaške porodice u Palermu, a upisan na listu 100 najopasnijih osoba u bijegu u Italiji, Enrico Scalavino (36) uhapšen je u Palermu tokom noći nakon dugotrajne pratnje, precizirali su karabinjeri. Scalavina traže od maja ove godine a optužen je za trgovinu drogom i plaćanje visokog reketa.

Šef talijanske mafije koji se nalazi na listi stotinu najtraženijih osoba u zemlji uhapšen je u noći sa ponedjeljka na utorak na Siciliji, objavili su karabinjeri, dok je još dvadeset naloga za hapšenje izdato protiv navodnih mafijaša na jugu Italije.

Scalavina traže od maja 2007. Optužen je za mafijaško udruživanje, trgovinu drogom te da je trgovcima i poduzimačima nametao plaćanje visokog reketa.

Ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato je izrazio zadovoljstvo ovom "briljantnom operacijom" koja je omogućila hapšenje "kralja reketa", navodi se u saopćenju.

U Catani, istočnoj obali Sicilije, u ponedjeljak su pronađena dva ugljenisana leša, za koja se pretpostavlja da bi mogli biti rođaci mafijaškog šefa Catane, osuđenog na doživotni zatvor.

Dvojica drugih mafijaša, ranije osuđivana za mafijaška udruživanja, nestala su prije nekoliko dana, objavila je agencija Ansa.