Svijet
13

Mafijaški bos zloglasnih Camorra iz Italije uhapšen nakon 31 godine bjekstva

Klix.ba
Mafijaški bos iz Italije, Pasquale Scotti, koji je osuđen za 20 ubistava, uhvaćen je u Brazilu na 31 godine bjekstva. Scotti je bio vođa zloglasne mafijaške grupe Camorra, a pobjegao je iz bolnice 1984. godine.

Pronađen je u brazilskom gradu Recife, a njegov intervju je potvrđen na osnovu otisaka prstiju. Očekuje se da će biti izručen Italiji u narednih nekoliko dana.

Scotti se uspio skriti od policije otkako je pobjegao iz bolnice gdje je liječen nakon pucnjave između njegove bande i policajaca.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za iznude, ubistva i oružana krivična djela koja je počinio od 1980. do 1983. godine. Nalog za njegovo hapšenje Italija je izdala 1991. godine.

Prema mnogim izvještajima, Scotti je preminuo ubrzo nakon što je pobjegao, no očito to nije bilo tačna informacija.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Italije, Scotti je uhapšen u Recifeu u operaciji koju su izveli policajci iz Napulja, Brazila i Interpola. Uhapšen je u automobilu dok je vozio dvoje djece (12 i 15 godina) u školu. Koristio je pseudonim Francisco de Castro Visconti, te je bio vlasnik kompanije za uvoz hrane i noćnog kluba.

Brazilska policija kazala je kako je Scotti imao identifikacione dokumente i čak je bio registrovani glasač.