Italija
0

Mafija želi autora "Gomorre" mrtvog do Božića

Sarajevo-x.com
Italijanska policija ovih dana ima pune ruke posla. Naime, pokrenuli su detaljnu istragu zbog novinskih natpisa da napuljska mafija planira do Božića zaista realizovati prijetnju ubistvom Roberta Saviana, autora bestselera "Gomorra" koji je dobio i svoju uspješnu filmsku verziju.
Roberto Saviano (29) posljednje dvije godine proveo je skrivajući se uz 24-satnu policijsku zaštitu, nakon što je "Camorra" (mafija u njegovom rodnom gradu) odlučila kazniti ga zbog velikog uspjeha njegove knjige, bazirane na njegovim vlastitim istragama o italijanskoj mafiji.

"Gommora" je prodana u 1,2 miliona primjeraka širom Italije i prevedena je na 42 jezika. Sada kada je Savianova knjiga postala i pravi filmski hit, koji je ujedno i kandidat za Oskara, pripadnici mafije su se još više razbjesnili i Saviana i njegove tjelohranitelje žele što prije vidjeti mrtve.

"Započeli smo istragu kako bismo utvrdili da li su ove informacije istinite ili ne", kazao je za Reuters Franco Roberto, vođa lokalnog anti-mafijaškog policijskog odreda u Napulju.

Kako su objavili italijanski mediji, pripadnici zloglasnog napuljskog mafijaškog klana Casalesi odlučili su preći na fazu realizacije "smrtne kazne" za Roberta Saviana, a krajnji rok predstavljaju božični praznici. "Camorra" je inače umiješala svoje prste u svaki čošak Napulja i okolice, te se, kako je detaljno objašnjeno u Savianovoj knjizi bave reketiranjem, trgovinom drogama, pa čak i zbrinjavanjem otpada.

Sa svojom obrijanom glavom, dvodnevnom tamnom bradom, prodornim očima i crnom odjećom, Roberto Saviano je za novu generaciju Italijana postao simbol borbe protiv organiziranog kriminala.

Nesretni Italijan je u ponedjeljak obilježio drugu godišnjicu života pod policijskom pratnjom, te je u jednoj radio emisiji otkrio kako su mu mnogi dani "naprosto nepodnošljivi".