Ubijeno osam napadača
1

Madurova vlada kazala da su spriječili atentat "iz mora": Plaćenici Juana Guaidoa

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Venecueli je osam muškaraca ubijeno, a privedena su dvojica zbog sumnje da su željeli sruštiti vladu predsjednika Nicolasa Madura, a zbog navodnog pokušaja ubistva vlast je okrivila Amerikance i opozicionog lidera Juana Guaidoa.

Hapšenja su uslijedina nakon što je vlada rekla da je zaustavila invaziju iz mora ubivši osam napadača i zarobivši dvojicu.

Maduro se pojavio na državnoj televiziji i pokazao je pasoše Luke Denmana (34) i Airana Berrya (41) kazavši da su u pitanju pripadnici američkih oružanih snaga.

On tvrdi da su specijalne policijske jedinice presrele skupinu koja gliserima pokušala iz Kolumbije da se ukrca na sjevernu obalnu državu La Guairu.

Generalni državni advokat Tarek William Saab je rekao da su oni "unajmljeni plaćenici" opozicionog lidera Juana Guaida koje je platio 212 miliona dolara i pri tome je korišten novac ukraden državnoj naftnoj kompaniji.

Saab je rekao da je Guaido potpisao ugovor s bivšim vojnikom specijalnih snaga SAD-a Jordanom Goudreauom kojeg su mediji prethodno povezivali sa navodnim pokušajem rušenja Madura. On je podijelio i Goudreauaov video sa društvenih mreža u kom govori da je u toku operacija protiv Madurovog režima.

Madurova vlada očigledno optužuje američkog lidera opozicije Juana Guaida za ovaj neuspjeli plan, a zamjenik lidera vladajuće Socijalističke partije Diosdado Cabello je kazao da su operaciju "orkestrirale SAD i njena agencija za borbu protiv droge (DEA) uz podršku Kolumbije.

Venezuela često optužuje Kolumbiju da potiče zavjere o svrgavanju Madura i on tvrdi da su upravo uhapšeni i ubijeni muškarci željeli da izvrše atentat.

Sjedinjene Države su jedna od više od 50 zemalja koje podržavaju Guaida za predsjednika Venecuele. Oni su mu omogućili da koristi novčana sredstva sa američkih računa.

Vlasti su privele 144 osobe i izdale potjernice za 92 osobe zbog umiješanosti u zavjere protiv Madura.