Maduro najavio dolazak 300 tona pomoći iz Rusije, protivi se američkoj hrani

F
FENA
19.2.2019. u 08:26
50
40
Maduro najavio dolazak 300 tona pomoći iz Rusije, protivi se američkoj hrani
50
Maduro najavio dolazak 300 tona pomoći iz Rusije, protivi se američkoj hrani Foto: EPA-EFE
Venecuelski predsjednik Nicolas Maduro najavio je dolazak 300 tona humanitarne pomoći iz Rusije, ponovo istaknuvši da se protivi ulasku u zemlju američke hrane i lijekova, što traži opozicija.
"U srijedu će iz Rusije stići 300 tona humanitarne pomoći", rekao je Maduro u izjavi koju je prenijela televizija i dodao da je riječ o "veoma skupim lijekovima", prenosi Al Jazeera Balkans.

Socijalistički predsjednik je ponovo nazvao "političkom predstavom" i "mamcem za budale" slanje američke pomoći na zahtjev opozicionog vođe Juana Guaidoa, predsjednika parlamenta kojeg je pedesetak zemalja priznalo za privremenog predsjednika.

"Ovu smo dostojanstveno platili", rekao je Maduro dodajući da roba dolazi iz Rusije, Kine, Turske i drugih zemalja te UN-a.

"Imamo tehničku pomoć svih UN-ovih agencija", rekao je.

Venecuelski predsjednik je dodao da će ovih dana objaviti informaciju o dolasku lijekova i sirovina za proizvodnju lijekova.

"Tu pomoć šalje više zemalja a dobivena je uz "posredovanje UN-a" - istaknuo je.

U Venecueli je u ponedjeljak počela sedmica koju će obilježiti velika napetost jer je Juan Guaido rekao da će američka humanitarna pomoć doći u zemlju po svaku cijenu, uprkos Madurovu odlučnom protivljenju.

Madurova socijalistička vlada smatra tu pomoć uvodom u američku vojnu intervenciju.

Zemlju je zahvatila najgora politička i ekonomska kriza u njenoj historiji koju prate hiperinflacija i nestašica osnovnih proizvoda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: