Honduras
0

Madrid zadovoljan sporazumom o povratku Zelaye na vlast

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Španija je u petak izrazila zadovoljstvo zbog sporazuma koji omogućava povratak na vlast u Hondurasu svrgnutog predsjednika Manuela Zelaye i organiziranje izbora krajem novembra u ovoj zemlji.

Ovaj sporazum "treba da omogući prevladavanje ustavne krize u Hondurasu otvarajući put obnavljanju demokratskog poretka i ustavne normalnosti koja će kulminirati izborima 29. novembra", navodi se u saopćenju španske vlade.

Pučistički predsjednik Hondurasa Roberto Micheletti popustio je u četvrtak pred međunarodnim pritiscima prihvativši perspektivu povratka na vlast Manuela Zelaye, kako bi se okončala politička kriza koja već četiri mjeseca paralizira zemlju.

Micheletti, predsjednik Kongresa koji je na vlast došao državnim udarom otjeravši Zelayu s vlasti 28. juna, dugo se opirao pritiscima međunarodne zajednice koja je tražila ekonomske i diplomatske sankcije i vraćanje Zelaye na dužnost.

Sporazum zaključen u čevrtak odnosi se na "vraćanje Zelaye na dužnost", nakon što je to odobrio Kongres na prijedlog Ustavnog suda.

Sporazum se odnosi i na formiranje vlade pomirenja i organiziranje predsjedničkih izbora 29. novembra.