Upaljen crveni meteoalarm
24

Madrid se sprema za jako nevrijeme i rekordne padavine, stanovnici ostaju u kućama

I. M.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Gradonačelnik Madrida u nedjelju je savjetovao sve stanovnike da ostanu kod kuće jer se grad priprema za obilne kiše i oluje koje pogađaju dijelove Španije.

Nacionalna meteorološka agencija AEMET izdala je crveno upozorenje, što znači moguću ekstremnu opasnost, za nedjelju u regiji Madrida, provinciji Toledo i gradu Cadiz.

U Madridu bi moglo pasti do 120 litara kiše po kvadratnom metru tokom narednih 12 sati.

"Zbog izuzetne i nenormalne situacije u kojoj će biti oboreni rekordi padavina, molim Madriđane da danas ostanu kod kuće", napisao je gradonačelnik Madrida Jose Luis Martinez-Almeida na X, nekadašnjem Twitteru.
Tamni olujni oblaci su se skupljali nad Madridom tokom ranog popodneva u nedjelju, ali je mnogo ljudi bilo napolju kao i obično.

"Mislim da je crveno upozorenje dobra ideja. Najbolje je da danas ne koristite auto. Bit će najjači u šest sati pa ćemo idi kući ranije", rekao je stanovnik Madrida Manuel Loro.

Službe za hitne slučajeve Madrida poslale su poruke stanovnicima u kojima ih upozoravaju na rizik od poplava i savjetuju im da ne koriste vozila. Tokom dana je zbog padavina u regiji Madrida zabilježeno preko 600 saobraćajnih nesreća.