Svijet
0

Madrid pozvao Kolumbiju, Venecuelu i Ekvador "na mir"

FENA
Španska vlada je u ponedjeljak pozvala Venecuelu, Kolumbiju i Ekvador "na mir" i "dijalog", nakon što je eskalirala napetost između Kolumbije i njena dva susjeda.

"Španska vlada prati sa zabrinutošću razvoj događaja nakon što je u subotu došlo do sukoba između kolumbijske vojske i FARC-a", navodi se u saopćenju španskog ministarstva vanjskih poslova.

"Španija apelira na mir i traži da sve strane riješe spor diplomatskim putem, posredstvom dijaloga, saradnjom među susjedima i iskrenošću", navodi se u saopćenju.

Ubistvo Raula Reyesa na teritoriju Ekvadora, drugog čovjeka gerile Revolucionarnih kolumbijskih oružanih snaga (FARC), izazvalo je do sada najveću krizu u ovom regionu Latinske Amerike.

U nedjelju je venecuelanski predsjednik Hugo Chavez naredio zatvaranje ambasade svoje zemlje u Kolumbiji i opoziv svog diplotamskog osoblja, a zatim je naredio da se "pošalje deset bataljona na granicu s Kolumbijom", što je oko 10.000 vojnika.

Nešto kasnije, ekvadorski predsjednik Rafael Correa je najavio da će kolumbijski ambasador biti protjeran iz Quitoa i naredio mobiliziranje svojih trupa na granici s Kolumbijom.