Opozicija traži ostavku
0

Mađarski predsjednik plagirao doktorsku disertaciju?

SRNA
Pal Schmitt
Pal Schmitt
Mađarska istražna komisija koja ispituje navode da je doktorska disertacija predsjednika države Pala Schmitta plagijat saoštila je da je političar direktno kopirao nekoliko stranica iz jedne publikacije i pozajmio dosta materijala iz drugog objavljenog rada.

Komisija je napomenula da je Schmitt ukazao na te publikacije u bibliografiji svoje disertacije iz 1992. godine i nije upotrijebila izraz "plagijat" u pregledu izvještaja na tri stranice, koji je danas objavljen. Umjesto toga, panel je svalio krivicu na Univerzitet za fizičko obrazovanje, uz napomenu da je ta institucija trebalo da obrati pažnju. U izvještaju je ukazano na "neobično obimno" kopiranje u Schmittovom radu.

Izvještaj je privukao pažnju mađarske opozicije, koja je zatražila da Schmitt podnese ostavku na predsjedničku funkciju.	Vladajuća stranka Fides, u kojoj je Schmitt nekada obavljao funkciju potpredsjednika, saopštila je da je za nju "ovo pitanje sada zatvoreno".

Mađarski web sajt za naučne publikacije HVG u januaru je otkrio kopirane dijelove u Schmittovoj disertaciji i prvi ukazao na navodno plagiranje. Petočlanu istražnu komisiju činila su četiri univerzitetska profesora i jedan pravnik.

Kompletan izvještaj na 1.157 stranica nije predočen javnosti, a dokument je proslijeđen ministru za nacionalne resurse, koji je zadužen za pitanja iz oblasti obrazovanja. Očekuje se da će on uskoro objaviti svoje mišljenje o ovom slučaju.