Svijet
0

Mađarska smanjila javni deficit u 2010.

FENA
Mađarska je uspjela u 2010. blago smanjiti javni deficit, uglavnom zahvaljujući transferima iz Evropske unije (EU), pokazali su službeni podaci objavljeni u petak.

Smanjenje proračunskog manjka nije, međutim, bilo onoliko koliko se očekivalo, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Mađarski javni deficit je u 2010. iznosio 4,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), manje od 4,5 posto BDP-a u 2009., pokazali su podaci nacionalnog statističkog ureda KSH.

Prošlogodišnji proračunski manjak je, međutim, bio znatno iznad vladinog cilja od 3,8 posto koji je postavljen u okviru sporazuma iz 2008. s EU-om i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o pomoći za spašavanje.

Proračunski prihodi su prošle godine povećani jedan posto, nakon smanjenja od također jedan posto u 2009. Izdaci su istovremeno porasli također za jedan procent, nakon istog rasta u 2009.

Neuspjeh vlade desno od centra premijera Viktora Orbana da smanji deficit onoliko koliko je željela predstavlja djelomično razočaranje, s obzirom na uvođenje niza kriznih poreza u sektorima, kao što su maloprodaja, telekomunikacije i energetika, s ciljem popunjavanja sve većih rupa u proračunu.

Mađarska, jedna od članica EU-a koja je najviše pogođena globalnom ekonomskom krizom, morala je krajem 2008. zatražiti pomoć za spašavanje od 20 milijardi eura (28 milijardi dolara) od MMF-a, Svjetske banke i EU-a.

U okviru uvjeta za tu pomoć Budimpešta je obećala da će smanjiti proračunski deficit na 3,8 posto BDP-a u 2010. i na manje od tri posto u 2011.