Svijet
0

Mađarska se nada novom zajmu od 15 milijardi eura

FENA
Mađarska priželjkuje međunarodni zajam u iznosu od 15 milijardi eura na rok od tri godine kako bi stabilizirala svoje gospodarstvo, okrivivši Međunarodni monetarni fond i Evropsku uniju za otezanje pregovora, kazao je viši vladin dužnosnik.

Najzaduženija srednjoevropska zemlja treba preventivni kredit kako bi obuzdala troškove zaduživanja i spriječila daljnje smanjenje kreditnog rejtinga, sniženog na razinu koja ne preporučuje ulaganja s obzirom na veliki mađarski javni dug i finansijske i zakonodavne reforme, inače metom oštrih kritika firmi i inozemnih političara.

"Moramo kreirati paket koji će biti u velikoj mjeri u skladu s tržišnim očekivanjima", rekao je Mihaly Varga u intervjuu za privatnu televiziju TV2.

"Trebali bismo potpisati 3-godišnji preventivni aranžman, vrijedan oko 15 milijardi eura," dodao je. "Ta se moja procjena temelji na tržišnim očekivanjima, a mislim i da je to više-manje ono što ćemo biti u mogućnosti dogovoriti".

Kredit, za koji analitičari kažu da bi centralnoj banci omogućio sniženje kamatnih stopa sa sadašnjih sedam posto, što je najviša razina u srednjoj Evropi, također će pomoći Mađarskoj da reprogramira inozemni dug po pristupačnijim cijenama.

Nakon višemjesečnih nesuglasica oko spornih reformi javnog sektora, uključujući kontroverzni zakon o centralnoj banci, Evropska komisija dala je prošlog mjeseca zeleno svjetlo službenim pregovorima o pomoći, što je potaknulo rast mađarskom tržištu.

Pregovori još nisu počeli, pri čemu neki analitičari i investitori sumnjaju da vlada kupuje vrijeme, ali je Budimpešta u ponedjeljak ponovno okrivila svoje partnere za kašnjenja, prenosi business.hr.

"Pregovori s MMF-om kasne jer MMF i EU moraju dogovoriti uvjete koji moraju biti ispunjeni da bi oni započeli", pojasnio je Varga.