Svijet
0

Mađarska: Sakupljeni dijelovi palog slovačkog aviona

FENA
Prikupljanje ostataka slovačkog vojnog aviona koji je u četvrtak uvečer pao na sjeveru Mađarske u subotu je nastavljeno i praktično završeno.

Graničarima, vojnicima i policajcima su se u ovom nezahvalnom poslu na minus 10 stepeni Celzijusa i na terenu teško pristupačnom za vozila, pridružilo i 20-tak mađarskih vatrogasaca sa pet cisterni, saopćio je portparol glavne uprave za zaštitu od katastrofa Tibor Dobsson.

Dijelovi aviona bi u nedjelju trebali biti prebačeni u Košice, kao i crna kutija koja bi mogla dati odgovor zašto je Antonov 24 skrenuo sa putanje i udario u vrh visok 700 metara nedaleko od naselja Hejce, desetak kilometara od granice prema Slovačkoj.

Potparol Ministarstva odbrane Ištvan Bočkai rekao je da će kutiju u Košicama otvoriti stručnjaci Mađarskog vojnog vazduhoplovnog ureda, ali uz prisustvo slovačkih kolega.

Na relaciji Budimpešta-Bratislava dogovoreno je da će posao na identifikaciji žrtava sasvim preuzeti slovačko tužilaštvo.

Spasioci su pronašli tijela svih žrtava među kojima je bilo najviše slovačkih vojnika, koji su se vraćali iz mirovne misije na Kosovu.

Od 43 putnika, računajući i posadu, preživio je samo jedan poručnik čije je stanje stabilno.

Zamjenik direktora gradske bolnice u Košicama Laslo Virag izjavio je u subotu mađarskom radiju da se preživjeli osjeća dobro, da ima povredu glave, grudnog koša i udova te da se uvijek nalazi priključen na aparat za vještačko disanje.

Prema Viragu, ukoliko ne dođe do nekih komplikacija, on će već početkom iduće nedelje, a najkasnije u srijedu, moći da kaže šta se dogodilo.