|

Mađarska i Slovenija: Svečanosti povodom ulaska u Šengenski prostor

Mađarska i Slovenija: Svečanosti povodom ulaska u Šengenski prostor
0
F
FENA
22.12.2007. u 14:26
0
komentara
0

dijeljenja
Mađarska i Slovenija: Svečanosti povodom ulaska u Šengenski prostor Foto: Reuters
Evropski lideri su u subotu na austrijsko-mađarskoj granici prisustvovali posljednjim svečanostima organiziranim povodom ulaska u Šengenski prostor devet novih država, a koji je zvanično obilježen u petak.
Portugalski premijer i predsjedavajući Evropskg vijeća Jose Socrates, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, kao i mađarski premijer Ferenc Gyurcsani i slovački premijer Robert Fico stigli su u Hegyeshalom na austrijsko-mađarskoj granici, dan poslije ukidanja granica za devet bivših komunističkih zemalja, javio je u subotu AFP.

Barroso i Socrates, kao i austrijski ministar unutarnjih poslova Guenther Platter prisustvovat će poslijepodne svečanosti u Škofiji, na granici Italije i Slovenije, u prisutvu slovenačkog premijera Janeza Janše i talijanskog ministra unutarnjih poslova Giuliana Amata.

Šengenski prostor slobodnog kretanja potpisan 1995. godine, proširen je u četvrtak u ponoć sa 15 na 24 evropske zemlje i tako je omogućio da oko 400 miliona ljudi slobodno putuje s istoka na zapad Evrope i u Norvešku i Portugal.

Slovenija, prva zemlja iz bivše Jugoslavije koja je ušla u Evropsku uniju, kontrolirat će od sada 760 kilometara granice Šengenske zone.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.