|

Mađari priznaju loš početak na čelu Evropske unije

Mađari priznaju loš početak na čelu Evropske unije
0
S
Sarajevo-x.com
7.1.2011. u 13:39
2
komentara
0

dijeljenja
Mađari priznaju loš početak na čelu Evropske unije Foto: AP
Stoički su mađarski čelnici podnijeli kritike Francuske i Njemačke upućene zbog zakona koji vlastima omogućava jaču kontrolu nad svim javnim medijima, ali je mađarski premijer Viktor Orban priznao da je to loš početak za zemlju koja je 1. januara preuzela predsjedavanje Evropskom unijom.
"Da, ovo je loš početak, niko ne bi volio ovako započeti", kazao je Orban. "Usvojili smo zakon koji je nama bio sasvim OK, ali ga svijet kritikuje."

Na ceremoniji obilježavanja početka šestomjesečnog predsjedavanja EU-om, Orban se obratio stranim i domaćim novinarima istakavši i to da nije na Francuzima ili Nijemcima da govore da li ovaj zakon krši pravila EU, već, smatra on, EU treba donijeti tu odluku, piše AFP.

Zvanična Budimpešta se našla na udaru kritika sedmicama nakon usvajanja novog zakona o medijima koji, između ostalog, predviđa i velike finansijske kazne za medije čije se izvještavanje ocijeni kao neuravnoteženo ili uvredljivo. One bi iznosile i do 200 miliona forinti, što je oko 720.000 eura.

I dok organizacije koje se bave zaštitom slobode medija kažu da je zakon arbitraran i neodređen, a mađarski funkcioneri tvrde da zakon neće ograničiti slobodu štampe i da su Mađarskoj odavno potrebni jasniji, strožiji medijski zakoni, Evropska komisija je izrazila sumnje da je kontroverzni zakon u skladu sa pravilima o slobodi medija 27-članog bloka.

Orban je dodao kako je vlada njegove zemlje ipak spremna mijenjati zakon ako to EU bude zahtijevala, ali da i od drugih zemalja, poput Francuske, Njemačke i Holandije očekuje isto.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...