Svijet
37

Madeleine Albright: Zašto je Hillary Clinton prava osoba za borbu protiv Putina

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prva državna sekretarka SAD-a Madeleine Albright optužila je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je hakirao emailove Hillary Clinton kako bi pomogao Donaldu Trumpu te je iskazala punu podršku Clintonovoj u njenoj borbi za predsjednicu SAD-a.

Albright je rekla kako Clinton ima "Trumanov borilački duh" koji je potreban da bi SAD bila sigurna. Istakla je kako Hilary poznaje više od 25 godina i da onako bivša žena predsjednika "ima iskustvo i znanje da očuva Ameriku snažnom i sigurnom".

1. Trumanov duh Madeleine Albright počela je svoj govor podsjećajući na nominaciju Harryja Trumana 1948. godine za 33. predsjednika. Naglasila je kako Clinton ima njegovu snagu.

"Večeras u Fladelfiji nominovali smo nekoga s Turamnovim borbenim duhom da bude naš sljedeći predsjednik - Hillary Clinton".

2. Pametna moć Pametna moć Clintona je u svakom kutku svijeta i pomoći će da nju učini velikim vođom "u ovom području i s ovim prijetnjama".

"Borila se sa terorizmom. Zaustavila je širenje nuklearnog oružja. Promovirala je diplomatiju, odbranu, razvioj i demokratiju - pametna moć - u svakom dijelu svijeta".

3. Veliko srce i hladna glava što Trump nema Hillary ima niz kvaliteta koje Trump nikada ne bi mogao imati, kao što je biti majka i baka i tako je dobila svoje menadžerske sposobnosti.

"To je kompleksan posao bez radnog vremena koji zahtjeva čvrstu ruku i hladnu glavu, ali i veliko srce. U Clevelandu su nas podsjetili da njen protivnik nijedno od toga".

4. Trump je napravio štetu samim kandidovanjem Albright je istakla kako je bitno postarati se da se Donald Trump "niakda ne dogodi" jer je već "nanio štetu samom kandidaturom za predsjednika".

"Trump je mračna verzija Amerike, one koja je izolirana od svijeta, odvojena od saveznika, to bi bila katastrofa".

5. Trump je Putinov dar

Bivša sekretarka okrivila je Putina za hakiranje emailova.

"Ono što smo naučili iz posljednjih aktivnosti Rusije jeste da Putin želi Trumpovu pobjedu, a to bi trebalo zabrinuti svakog Amerikanca".