Francuska
0

Macronu pada popularnost među mladim ljudima

SRNA
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izgubio je popularnost među mladima u toj zemlji, nakon što su francuske vlasti predstavile nova pravila u vezi sa zdrvstvenim propusnicama i obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u zdravstvu.

Popularnost Macrona pala je za 13 posto među osobama uzrasta od 12 do 24 godine, pokazala je anketa koju je sprovela agencija za ispitivanje javnog mnjenja IFOP . Nedostatak podrške Macronu u toj starosnoj grupi trenutno iznosi 51 posto.

Procenat onih koji ne odobravaju politiku francuskog predsjednika porastao je u starosnim grupama od 25 do 34 i od 35 do 49 godina na 68, odnosno 66 posto.

U isto vrijeme, Macron je dobio za šest posto veću podršku među penzionerima, odnosno tri posto među stanovništvom starijim od 65 godina, te je sada procenat odobravanja 47, odnosno 46 posto.

Anketa je pokazala da Makconova popularnost raste među grupama ljudi koji su većinski primili vakcinu protiv koronavirusa. Vlada Francuske objavila je izvještaj u kojem se navodi da je do sada vakcinisano 55 posto stanovništva te zemlje.