Prvi rezultati
22

Macronov pokret apsolutni pobjednik izbora u Francuskoj, imat će 80 posto mjesta u parlamentu

Klix.ba
Emmanuel Macron (Foto: EPA)
Emmanuel Macron (Foto: EPA)
Stranka novoizabranog predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, La Republique en Marche, osvojila je većinu na današnjim parlamentarnim izborima u ovom zemlji. Sudeći prema prvim rezultatima, Macronova stranka osvojila je oko 355 od mogućih 577 stolica u parlamentu.

Biračka mjesta zatvorena su u 18 sati širom Francuske, dok su oko 20 sati počeli pristizati prvi nezvanični rezultati izbora.

Prema prvim rezultatima, Macronova stranka osvojila je malo manje glasova nego se to očekivalo u anketama. Međutim, pokret 39-godišnjeg francuskog predsjednika i dalje je apsolutni pobjednik sa 80 posto mjesta u parlamentu.

Podsjećanja radi, La Republique en Marche osnovana je prije samo godinu dana, a polovina njenih članova imaju malo ili nikakvo političko iskustvo. Glavna opozicija su im republikanci čiji je kandidat Francois Fillon poražen u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Macron je ranije najavio kako će sprovesti brojne ekonomske reforme u Francuskoj, ali kako mu je potrebna jaka parlamentarna većina. Pobjedom na predsjedničkim izborima te osvajanjem većine u francuskom parlamentu, Macron je zadao jak udarac tradicionalnim političkim strankama u Francuskoj poput Nacionalnog fronta Marine Le Pen i ljevičarske stranke Jean-Luca Melenchona.