svjetski rekord u izdaji
0

Macron zadovoljno trlja ruke: Totalni raspad na francuskoj desnici, nižu se izbacivanja iz stranaka

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski konzervativci u srijedu su saopćili da su smijenili svog čelnika Erica Ciottija zbog pokušaja sklapanja izbornog saveza s krajnje desnim Nacionalnim okupljanjem (RN), iako je on insistirao da je još uvijek na toj poziciji.

Politički odbor "Republikanaca" jednoglasno je glasao za smjenjivanje Ciottija, rekla je zastupnica Annie Genevard, dodajući da će stranka "predstaviti kandidate francuskoj javnosti s jasnoćom i neovisnošću" na prijevremenim izborima koje je raspisao predsjednik Emmanuel Macron za 30. juni i 7. jula.

"Ja jesam i ostajem predsjednik" stranke, uzvratio je Ciotti u objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru, nazvavši odluku odbora "flagrantnim kršenjem naših statuta" koji je nezakonit i ništavan.

Među republikanskim teškašima izbila je masovna pobuna nakon što je Ciotti u utorak na TV-u objavio svoj dogovor s RN-om.

Zatvorio je sjedište stranke u blizini donjeg doma Nacionalne skupštine na dan nakon što je politički odbor sazvao hitan sastanak, rekavši da "nikada nije bio planiran sastanak u sjedištu ovog poslijepodneva".

Ciotti je tvrdio da je taj potez učinjen radi sigurnosti osoblja "nakon prijetnji".

Političar iz Nice na jugoistoku Francuske "više nije bio predsjednik od trenutka kada je donio ovu ludu odluku" da najavi savez s RN-om, rekao je ranije visoki zastupnik Aurelien Pradie televiziji France 2.

Dugo kao "stranka vlade" koja je na vlast dovela predsjednike poput Nicolasa Sarkozyja i Jacquesa Chiraca, Republikanci su od 2017. stisnuti između centrista predsjednika Emmanuela Macrona i krajnje desnice.

Čelnici su se borili da zacrtaju nezavisni kurs, ponekad se udružujući s Macronovom manjinskom vladom kako bi usvojili ključne zakone, a ponekad prijeteći izglasavanjem nepovjerenja.

Nakon što je Macron u nedjelju najavio prijevremene izbore nakon vlastitog udara na europske izbore, Ciotti je u utorak izjavio da je sklopio izborni dogovor s RN-om, iznenadivši velik dio vlastite stranke.

"U politici, odgovor nisu koalicijski dogovori, mali paktovi sklopljeni iza zatvorenih vrata kako bi se osigurale izborne jedinice", rekao je Laurent Wauquiez, republikanski predsjednik regije Auvergne-Rhone-Alpes.

"Pokušavamo uvjeriti ljude, možda ne uspijemo uvjeriti ljude. Ali to radimo jasno i s kralježnicom. Republikanci moraju komunicirati svoje ideje jednostavno, ali jasno u ovoj zakonodavnoj borbi", kazao je Wauquiez.

Na drugoj strane desnice, lider krajnje desne stranke Reconquete (Rekonkvista), Eric Zemmour je u goustujući u TV emisiji iz stranke izbacio europaralmentarku Marion Marechal koja je najavila podršku za stranku Marine Le Pen.

Marechal je inače nećakinja Le Pen i Zemmouru se priključila tokom proteklih predsjedničkih izbora. Zemmour ju je optužio za "svjetski rekord u izdaji".

Tokom brifinga za novinare održanog nešto ranije, Marion Maréchal bila je vrlo uvredljiva, osuđujući "trostruku grešku" svog bivšeg predsjednika kojeg je kritikovala jer želi predstaviti kandidate za Reconquest protiv RN-a.

Nasuprot tome, Marechal je rekla da želi podržati kandidate koje podupire sporazum između Erica Ciottija i Nacionalnog okupljanja.

Nakon katastrofalnih rezultata na izborima za evropski parlament, francuski predsjednik Emmanuel Macron je povukao potez koji je zaprepastio Evropu i raspisao izbore za francuski parlament.