Francuski predsjednik
57

Macron u novoj 2024. obećao "građansko i ekonomsko prenaoružavanje države"

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je građansko i ekonomsko prenaoružavanje Francuske u svom novogodišnjem televizijskom obraćanju.

Iza Macrona i Francuza ostala je turbulentna godinu u kojoj je njegova vlada prisilila na duboko nepopularne penzione reforme i suočila se s ljetnim neredima zbog policijskih ubistava mladih.

Macron je, tako govoreći iz vrtova Jelisejske palate, sa zastavama olimpijskih nacija iza sebe, obećao građansko i ekonomsko prenaoružavanje ove zemlje, prenosi RTL Today.

U govoru je oživio i uspomenu na bivšeg lidera Evropske unije Jacquesa Delorsa, koji je preminuo u srijedu, te je rekao da će birači imati odlučujući izbor na evropskim izborima u junu.

"Oni bi birali između nastavka Evrope ili njenog blokiranja. Moraćemo da napravimo izbor jače, suverenije Evrope u svjetlu nasljeđa Jacquesa Delorsa", rekao je Macron.

Nedavno je vlada usvojila i kontroverzni zakon o imigraciji uz podršku krajnje desnice, stvarajući podjele u vlastitim redovima.

Također, Macron se ranije ovog mjeseca našao na udaru kritika zbog komentara koje je dao u prilog filmskoj ikoni Gerarda Depardieua, koji je optužen za silovanje i suočen s nizom optužbi za seksualno zlostavljanje.

Suočio se i s kritikama zbog svog rukovanja krizom na Bliskom istoku. Macron je tako rekao da Francuska neće zaboraviti taoce koje drži Hamas, niti 41 francuskog državljanina ubijenog tokom njihovog napada.