Lider Francuske
0

Macron: Trump će vratiti Ameriku u Pariski sporazum o klimi

Klix.ba
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako vjeruje da će američki lider Donald Trump uskoro vratiti SAD u Pariski sporazum o klimi.

Međutim, Macron je u intervjuu za CBS naglasio kako neće pristati na Trumpov zahtjev da pregovaraju o uslovima Amerike u sporazumu koji je u protekle dvije godine dosegao ciljeve koji se odnose na smanjenje emisija, koji doprinose topljenju leda na Arktiku.

Lider Francuske osudio je način na koji su SAD potpisale međunarodni ugovor, a zatim se povukle iz njega.

"Amerika je potpisala Pariski sporazum. Izuzetno je agresivno da Trump sam tako jednostavno donese odluku o istupanju SAD-a iz sporazuma bez ikakvih pregovora i konsultacije s ostalima. Žao mi je što ovo moram reći, ali to neće tako proći", rekao je Macron.

Iako ne pristaje na pregovore, Macron je dodao kako je spreman primiti SAD nazad u Pariski sporazum o klimi.

Francuska vlada i istraživačke institucije planiraju finansiranje 50 projekata vrijednih blizu 70 miliona dolara. Macron je stoga kao reakciju na Trumpovo odbijanje sporazuma pozvao naučnike iz SAD-a da apliciraju za ove grantove i presele se u Francusku.

Macron je domaćin današnjeg međunarodnog samita koji obilježava drugu godišnjicu Pariskog sporazuma o klimi. Cilj samita je ubrzati ulaganja u energiju koja ne štete klimi uprkos Trumpovoj odluci.

Pored Macrona, domaćini samita u Parizu, su i Ujedinjene nacije te Svjetska banka. Podsjećamo, Pariski klimatski sporazum ratificiralo je 170 zemalja.