Francuski predsjednik
69

Macron smatra da je Ukrajina egzistencijalno pitanje, objasnio kako bi reagovao na Putinov poziv

L. S.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je u večerašnjem intervjuu da je stanje u Ukrajini za Evropljanje egzistencijalno pitanje još jednom podsjetivši da je glavni cilj održati mir u Evropi.

"Rekao sam šta je naš cilj. Rusija ne može i ne treba da dobije ovaj rat. Plus, naš cilj je da vratimo održivi mir u Evropu. Da bismo postigli ovaj cilj, nećemo ići putem eskalacije jer nam ne treba još jedan rat, ali smo spremni da kažemo da nemamo granica i reagovaćemo kako se Rusija ponaša", naznačio je Macron.

Macron smatra da je situacija u Ukrajini komplikovanija nego ikad.

"Zato treba da odredimo ne samo kako da idemo u mir nego i kakav će biti taj pravi mir, koji će osigurati sigurnost Evropi. Ako neprijatelj kaže da nema granica, zašto bismo mi rekli da mi imamo te granice?" poručio je odvažno francuski predsjednik.

Govorio je i o tome da li bi se javio kad bi ga pozvao ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Da, ja ću se javiti jer osjećam da je to moja odgovornost. Vjerujem da je uloga Francuske da bude živac rata, kako je rekao Čerčil. S jedne strane, Ukrajini trebamo dati sve što joj je potrebno da ojača svoju odbrambenu sposobnost, a s druge strane trebamo pomoći deeskalirati.Treba da dođemo do održivog, trajnog i pravednog mira. Zato, ako on odjednom bude htio nešto predložiti, ja ću saslušati smisao njegovih prijedloga. Ali onda, naravno, moram reći da su jedini pregovori oni koje su šefovi dviju država Rusije i Ukrajine premni da vode", tvrdi on.

Ponovio je i da je Putin taj koji je "potpuno neadekvatno" prijetio drugim zemljama nuklearnim oružjem.

"Ali mi Evropljani još uvijek moramo da se pripremimo za različite scenarije. Jer za nas je Ukrajina egzistencijalno pitanje. Ako izgubite ovaj rat, nećemo moći imati nikakvu evropsku sigurnost. Tako da se moramo pripremiti za sve moguće scenarije. Mi treba da ubjedimo sve evropske zemlje da grade sopstvenu odbrambenu politiku", naglasio je francuski predsednik.