Francuski predsjednik
1

Macron položio zakletvu za svoj drugi mandat, poručio da se desila renesanse demokratije

F. H.
Emmanuel Macron, obnovio predsjednički mandar (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron, obnovio predsjednički mandar (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je na ceremoniji u Jelisejskoj palači obećao inkluzivniji obrazovni sistem, jaču vojsku i lakši pristup zdravstvenoj zaštiti.

Macron je poručio kako je njegov reizbor na mjestu francuskog predsjednika označio fundamentalnu demokratsku renesansu prilikom govora po polaganju zakletve u Jelisejskoj palači.

"Od povratka rata u Evropu do pandemije i vanredne ekološke situacije, rijetko kada se naša zemlja suočila s takvom kombinacijom izazova. Francuzi su odabrali jasan i eksplicitan projekt za budućnost, evropski projekt nezavisnosti, naučnog, društvenog i ekološkog napretka”, rekao je Macron u relativno kratkom obraćanju pred 500 gostiju.

Insistirao je na tome da njegov drugi mandat neće biti samo nastavak prvog nego da će to biti novi način. Obećao je da će napraviti inkluzivniji obrazovni sistem, zdravstveni sistem koji će biti dostupan svugdje, ali i veću jednakost među spolovima i jaču vojsku.

"Jedini cilj je da služim svojoj državi, služim svojim sunarodnjacima sa osjećajem dužnosti, da služim našoj djeci i omladini", poručio je Macron.

Ceremoniji su prisustvovali i bivši predsjednici Nicolas Sarkozy i Francois Holland sa kojima se Macron srdačno rukovao. Nakon toga je odšetao do jelisejskog vrta kako bi odao počast zastavi uz sviranje himne. Osim toga, 21 top je ispalio počasnu salvu sa vojnog kompleksa Les Invalides, prenosi The Guardian.

Macron je 24. aprila pobjedio u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora osvojivši 58,55 posto glasova i tako pobjedivši ekstremnu desničarku Marine Le Pen.