Loš izborni rezultat
23

Macron nije prihvatio ostavku premijerke Francuske Elisabeth Borne

F. H.
Macron se suočava se velikim izazovom nakon gubitka apsolutne većine u Parlamentu (Foto: EPA-EFE)
Macron se suočava se velikim izazovom nakon gubitka apsolutne većine u Parlamentu (Foto: EPA-EFE)
Francuska premijerka Elisabeth Borne ponudila je ostavku predsjedniku Emmanuelu Macronu nakon što je vladajuća stranka izgubila većinu na izborima, ali je šef države odbio prihvatiti ostavku, saopćili su iz predsjedničkog ureda.

Macron vjeruje da vlada treba ostati na zadatku i raditi te će predsjednik sada tražiti konstruktivna rješenja za politički zastoj u razgovorima sa opozicionim strankama, rekao je predsjednički dužnosnik koji je zamolio da ostane neimenovan.

Macronovi razgovori s opozicionim čelnicima počet će u utorak s Christianom Jacobom, čelnikom tradicionalne konzervativne republikanske stranke (LR) koja je u padu posljednjih mjeseci, ali bi mogla Macronu omogućiti većinu u Parlamentu.

Čelnik Socijalističke partije Olivier Faure i šef Komunističke partije Fabien Roussel, članovi ljevičarskog saveza NUPES-a, također će se sastati s Macronom, iako to ne bi trebao učiniti tvrdolijevi Jean-Luc Mélenchon, koji vodi NUPES.

Rezultat parlamentarnih izbora bio je zapanjujući udarac za predsjednika i njegovu reformsku agendu, zbog čega se njegov tabor suočio s mogućnošću političkog zastoja.

Dok je Macronova koalicija i dalje najveća stranka nakon nedjeljnih izbora za Nacionalnu skupštinu, nedostajalo joj nekoliko desetina mjesta da zadrži apsolutnu većinu koju je uživala posljednjih pet godina, prenosi France24.