Susret državnika
3

Macron nakon samita u Trstu jutros u Parizu dočekao Trumpa

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Samo dan nakon što je u Trstu prisustvovao samitu država Zapadnog Balkana, Emmanuel Macron dočekao je u Parizu američkog predsjednika Donalda Trumpa u prvoj zvaničnoj posjeti od kada je preuzeo mandat.

I Macron i Trump su dužnosti u državama s predsjedničkim sistemima preuzeli u posljednjih nekoliko mjeseci, a od njihove saradnje u veliko ovise odnosi SAD i Evropske unije.

Trump je jutros, kako javlja Reuters, sletio u glavni grad gdje će boraviti danas i sutra. Trump će prisustvovati obilježavanju Dana Bastilje i sjećanju na 100. godišnjicu ulaska američke vojske u Prvi svjetski rat.

Za razliku od Trumpa koji se kod kuće suočava s pritiskom zbog istrage o vezama s Rusijom, Macron je u Francuskoj ojačao svoju poziciju i ima elemente za provođenje najavljenih reformi koje bi osnažile državu i cjelokupnu Evropsku uniju. Izoliranost Trumpa na nedavnom samitu G20, ohrabrilo je Macrona da uoči posjete najavi otvorene razgovore i o pitanjima u kojima se dvojica lidera ne slažu, kao što je borba protiv klimatskih promjena.

Međutim, većina vremena bit će, kako se očekuje posvećena jačanju ekonomskih veza, saradnje u odbrani i borbi protiv terorizma.

Trump je stigao u pratnji prve dame Melanie, a Macron će ga dočekati u hotelskom kompleksu iz 17. stoljeća gdje je sahranjen i Napoleon Bonaparte. Večerat će u restoranu na Ajefelovom tornju.