Francuski predsjednik
28

Macron: Koronavirus nema pasoš, nećemo zatvoriti granice dok to ne bude potrebno

Dž. L.
Emmanuel Macron (Foto: Twitter screenshot)
Emmanuel Macron (Foto: Twitter screenshot)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron naredio je zatvaranje svih škola i univerziteta u Francuskoj uslijed širenja koronavirusa, ali je također odbacio ideju zatvaranja državnih granica tvrdeći da ovaj virus "nema pasoš".

Macron se odbio obavezati na bilo kakvo zatvaranje granica dok se večeras obraćao naciji, iako je ostavio mogućnost da ovakva odluka bude dio sporazuma u cijeloj Evropskoj uniji u bliskoj budućnosti.

"Ovaj virus nema pasoš, ali nema sumnje da ćemo preduzeti mjere zatvaranja granica kada to bude relevantno i stvarno potrebno. Mi smo na našim nivoima izgradili svoje slobode", kazao je Macron, prenosi Russia Today.

Macron je istakao i kako je borba s koronavirusom jedna od najozbiljnijih zdravstvenih kriza s kojom se Francuska ikada suočila.

On je dodao da će Francuska od iduće sedmice zatvoriti sve škole, univerzitete i vrtiće. Također je pozvao građane da rade od kuće ukoliko je to moguće, a osobama starijim od 70 godina je savjetovao da ostanu u samoizolaciji.

Slične mjere zatvaranja škola i vrtića ranije ovog dana najavio je i irski premijer koji je rekao da će se nastava održavati online do 29. marta. Ista situacija vlada i u našoj zemlji.