Trodnevni sastanci
39

Macron je prvi predsjednik Francuske koji stiže u službenu posjetu Njemačkoj nakon 24 godine

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas stiže u Njemačku u trodnevnu državnu posjetu nakon čega slijedi bilateralni sastanak vlade dok dvije najveće sile Evropske unije nastoje pokazati jedinstvo uoči parlamentarnih izbora za Europski parlament sljedećeg mjeseca.

Macronova posjeta glavnom gradu Berlinu, Dresdenu na istoku i Muensteru na zapadu prva je državna posjeta francuskog predsjednika Njemačkoj u posljednje 24 godine.

Posjeta će se promatrati kao "provjera zdravlja" njemačko-francuskih odnosa koji pokreću kreiranje politike EU, u vrijeme velikih izazova za Evropu - od rata u Ukrajini do mogućeg izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a u novembru.

Macron i njemački kancelar Olaf Scholz imaju vrlo različite stilove vodstva i javno su se sukobljavali oko pitanja od odbrane do nuklearne energije otkako je potonji preuzeo vlast krajem 2021. godine.

Međutim, u posljednje su vrijeme postigli kompromise na raznim frontama, od fiskalne reforme do promjena na vlasti tržišne subvencije, omogućujući EU da sklapa dogovore i postavi ujedinjeniju frontu.

"Postoje napetosti u njemačko-francuskim odnosima, ali dijelom upravo zato što su se bavili nekim teškim temama", rekao je Yann Wernert s Instituta Jacques Delors u Berlinu, napominjući da su se dvije zemlje također složile oko potrebe proširenja EU na istok .

Francuska, koja ima nuklearno oružje, zalagala se za samopouzdaniju Evropu u odbrambenim pitanjima i bila je oštećena odlukom Njemačke da kupi uglavnom američku opremu za svoj kišobran protuzračne odbrane Evropske inicijative Sky Shield.

Njemačka kaže da ne postoji vjerodostojna alternativa vojnom kišobranu SAD-a i da Evropa nema vremena čekati domaću odbrambenu industriju kako bi se pripremila za prijetnje poput ruskog neprijateljstva.