Kontroverzni prijedlog
36

Macron: Francuska vlada bi mogla da ukine društvene mreže tokom nemira

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da bi francuska vlada trebala razmotriti kontrolu i ukidanje društvenih mreža "kada stvari izmaknu kontroli" u zemlji.

Njegov komentar je uslijedio nakon što su ministri krivili mlade ljude koji koriste platforme kao što su Snapchat i TikTok za organiziranje i podsticanje nereda i nasilja nakon prošlosedmične pucnjave u kojoj je ubijen tinejdžer.

"Moramo razmisliti o tome kako mladi ljudi koriste društvene mreže... kada stvari izmaknu kontroli, možda ćemo ih morati regulirati ili prekinuti. Iznad svega, ne bismo trebali ovo da radimo u žaru trenutka i drago mi je da nismo morali", rekao je Macron na sastanku više od 200 gradonačelnika čije su opštine pogođene nasiljem, piše The Guardian.

Kritičari su rekli da će time Francusku staviti uz bok autoritarnim zemljama poput Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje u razmatranju takvih mjera.

"Zemlja prava čovjeka i građana ne može se svrstati s tim velikim demokratijama Kine, Rusije i Irana", napisao je na Twitteru Olivier Faure, vođa Socijalističke partije.

Olivier Marleix, iz Les Républicains desnog centra, također je kritikovao ovaj prijedlog.

"Ukinuti društvene mreže? Kao Kina, Iran, Sjeverna Koreja? Čak i ako je to provokacija za odvraćanje pažnje, vrlo je lošeg ukusa", poručio je.