Dobio prognoze stručnjaka
47

Macron: Francuska će se boriti s koronavirusom najmanje do ljeta

D. B.
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da će se njegova zemlja boriti s koronavirusom najmanje do ljeta.

Broj zaraženih koronavirusom od početka pandemije u Francuskoj je nadmašio milion. Ova zemlja je u petak potvrdila više od 40.000 novih slučajeva i 298 smrtnih slučajeva. Druge zemlje poput Rusije, Poljske, Italije i Švicarske također bilježe povećanje broja zaraženih.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopćila da je povećanje slučajeva zaraze u Evropi ključni trenutak u borbi protiv koronavirusa. Zatražena je brza akcija kako bi se spriječio kolaps zdravstvenih servisa.

Dnevni broj zaraženih u Evropi je više nego dvostruko veći u proteklih deset dana. Na Starom kontinentu je od početka pandemije zaraženo više od 7,8 miliona ljudi, a umrlo je 247.000 osoba.

"Narednih nekoliko mjeseci će biti veoma teški u nekim zemljama jer su na opasnom putu", rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. U svijetu je koronavirusom zabilježeno više od 42 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, kao i 1,1 milion smrtnih slučajeva.

Macron je rekao mu eksperti govore da će koronavirus biti prisutan najmanje do narednog ljeta. Odao je da je još uvijek rano raći da li će Francuska ući u novi puni ili parcijalni karantin. Policijski sat tokom noći je produžen u dvije trećine zemlje u narednih šest sedmica. Te mjere bi se mogle ublažiti kada broj novih slučajeva padne na između 3.000 i 5.000 novih slučajeva dnevno. To se zadnji put dogodilo u augustu.

Stručnjaci upozoravaju da bi drugi val zaraze mogao biti gori od prvog. Na bolničkim odjelima za intenzivnu njegu ugoavnom se nalaze starije osobe koje su bile u samoizolaciji, ali su se ipak zarazile nakon posjete rodbine.

Pacijenti zaraženi koronavirusom trenutno zauzimaju gotovo polovinu od 5.000 kreveta na odjelima za intenzivnu njegu u Francuskoj.