Izbori u Francuskoj
22

Macron: Evropska unija se mora reformirati ili suočiti s "Frexitom"

Klix.ba
Emmanuel Macron (Foto: EPA)
Emmanuel Macron (Foto: EPA)
Vodeći kandidat na predsjedničkim izborima u Francuskoj Emmanuel Macron, lider pokreta "En Marche", izjavio je za BBC kako se Evropska unija mora reformirati ili suočiti s "Fexitom", odnosno mogućim izlaskom Francuske iz EU.

Nakon pobjede u prvom krugu izbora, Macron i članica radikalno-desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen započeli su kampanju pred drugi krug izbora koji će se održati u nedjelju, 7. maja. Macron je u razgovoru za BBC prokomentarisao njegove planove i politiku EU.

"Ja sam Evropljanin i konstantno sam tokom izbora branio evropske ideje i politike jer vjerujem kako su veoma važne za Francuze i našu zemlju u procesu globalizacije. Međutim, u isto vrijeme moramo se suočiti sa situacijom, slušati naše ljude i vidjeti činjenicu kako su oni jako ljuti i nestrpljivi jer Evropska unija više nije održiva. Zbog toga smatram kako će moj predsjednički mandat donijeti duboke reforme EU i našeg evropskog projekta", kazao je Macron za BBC.

On je dodao kako bi bila velika "izdaja" kada bi dozvolio EU da nastavi funkcionisati kao dosad.

"Ne želim to dozvoliti. Jednog dana ćemo imati Frexit ili ćemo imati Le Pen i radikalni Nacionalni front na vlasti", naglasio je Macron.

Prema anketnom istraživanju agencije Ipsos/Sopra Steria, Macron bi u drugom krugu izbora trebao osvojiti 60 posto glasova, a njegova protukandidatkinja Le Pen 40 posto glasova. Ukoliko pobijedi na izborima, 39-godišnjak Macron, široj javnosti potpuno nepoznat do prije tri godine, postati će najmlađi šef francuske države od Napoleona.

Le Pen je jučer u itervjuu za pariske novine La Parisien izjavila kako je "euro mrtav" te kako Francuska mora vratiti valutu franak.