Svijet
0

Ma Ying-jeou novi predsjednik Tajvana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zagovornik dobrih odnosa s Kinom preuzeo je u utorak dužnost novog predsjednika Tajvana obećavajući da će raditi na miru s velikim suparnikom i na stabilnosti u regiji.

Inauguracija Ma Ying-jeoua (57) predstavlja očigledan raskid s osmogodišnjim predsjednikovanjem Chen Shui-biana, čija je politika sukobljavanja i zalaganja za nezavisnost često dovodila do spora s Pekingom - i sa Sjedinjenim Državama - tajvanskim najbitnijim stranim partnerom.

Ma - izabran na obećanju da će raditi na većoj ekonomskoj saradnji s Kinom - izjavio je u inauguralnom govoru da će Tajvan "insisitirati na miru u Tajvanskom tjesnacu i regionalnoj stabilnosti - to je naš trajni cilj", javio je AP.

Potpredsjednik Vincent Siew (69) položio je zakletvu odmah nakon Maa, zajedno s premijerom Liu Chao-shiuanom i njegovom vladom.

Za razliku od Chenovih nastojanja ka nezavisnosti, Maovi nacionalisti nikada se zvanično nisu odrekli želje od eventualnohg ujedinjenja s Kinom, od koje se Tajvan otcijepio u građanskom ratu 1949. godine.

Pedeset i devet godina nakon njihovog razlaza Kina i dalje tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije i u više je navrata prijetila napadom na otok ako on svoju de facto nezavisnost učini trajnom.