Svijet
0

Luxembourg: Fuele i Ashton o zapadnom Balkanu

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele ocijenio je u ponedjeljak u Luxembourgu da su nedavni događaji u regiji zapadnog Balkana "zamajac za proširenje" u drugoj polovici 2011. godine.

Fuele je kazao da je u regiji postignut napredak, navodeći kao primjere ulazak u završnu fazu pregovora Hrvatske s EU-om, uhićenje i isporuku umirovljenog generala Ratka Mladića Haškom tribunalu i pozitivan ishod izbora u Makedoniji.

"To je stvorilo zamajac za proširenje za drugu polovicu godine kada će Evropska komisija pripremati izvještaje o napretku, uključujući mišljenje o Srbiji", rekao je Fuele novinarima u Luxembourgu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton poručila je zemljama zapadnog Balkana da ih bez obzira na sve izazove i težak rad na putu ka EU-u po učlanjenju očekuje još više rada.

"Kad postanete član EU-a, čeka vas još više vrijednog rada", dodala je visoka predstavnica, prenosi Beta.

Ona je ocijenila da je ministarski sastanak EU-a i zemalja zapadnog Balkana u Luxembourgu u ponedjeljak bio prilika da se razgovara o postignutom napretku, ali i o preostalim izazovima koji zemlje regije očekuju na putu ka Uniji.