Napeto u Brazilu
0

Lula optužio bivšeg predsjednika Bolsonara da je učestvovao u pripremama državnog udara

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u četvrtak je naveo da je njegov prethodnik Jair Bolsonaro aktivno sudjelovao u planiranju upada svojih pristalica u vladine zgrada osmog januara ove godine.

"Danas sam dobro svjestan i reći ću to jasno i glasno: taj građanin (bivši predsjednik Bolsonaro) pripremio je državni udar", rekao je Lula u intervjuu za televizijsku kuću RedeTV!.

Odbijajući prihvatiti Bolsonarov izborni poraz, hiljade njegovih pristalica provalile su u predsjedničku palaču, zgradu Kongresa i Vrhovnog suda u Brasiliji sedam dana nakon Luline inauguracije.

Predsjednik u to vrijeme nije bio u glavnom gradu.

"Siguran sam da je Bolsonaro aktivno sudjelovao u tome i da još uvijek pokušava sudjelovati", dodao je Lula na pitanje o ulozi njegovog prethodnika u napadu.

Luline optužbe protiv Bolsonara koji boravi na Floridi od kraja decembra, došle su istog dana kada je brazilski senator optužio bivšeg predsjednika da je prisustvovao sastanku o tome kako spriječiti primopredaju vlasti.

Plan je, prema senatoru Marcosu do Valu, bio prisiliti predsjednika Višeg izbornog suda Alexandrea de Moraesa da kaže nešto inkriminirajuće dok ga potajno snima.

De Moraes je omiljena meta Bolsonarovih pristaša, koji tvrde da se miješao u izbore kako bi pomogao Luli.

Do Val, bivši Bolsonarov saveznik, prvo je rekao časopisu Veja da mu je Bolsonaro predstavio plan, ali je kasnije promijenio svoju verziju priče, rekavši da je bivši predsjednik ostao "nijem" tokom sastanka.

Njegove optužbe dominirale su lokalnim vijestima u četvrtak, a Do Val je pozvan da da izjavu saveznoj policiji.

Bolsonaro, koji je zatražio šestomjesečnu vizu kako bi ostao u SAD, pod istragom je u sklopu opsežne istrage o napadu osmog januara..