{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Luksuzni zatvor u Berlinu izazvao žustru raspravu

S
22.3.2013. u 12:11
0
1
Luksuzni zatvor u Berlinu izazvao žustru raspravu
0
Zatvorski uslovi u članicama EU nalaze su u žiži javnosti - neke članice prave luksuzne zatvorske prostorije, koje su, kako navode, primjerene 21. vijeku, a neke nemaju dovoljno zatvorskih kapciteta.

Novi zatvor u Berlinu izazvao je žustru raspravu u Njemačkoj o tome koliko je "luksuza" dozvoljeno i primjereno u kaznenim ustanovama.

Prostorije sa velikim prozorima i puno svjetla, bijeli zidovi, svjetlozeleni podovi i crvene fasade - to je izgled novog zatvora "Heidering".

Samo dvostruka metalna ograda sa bodljikavom žicom, visoka na nekim mjestima i do šest metara, jasno ukazuje da nije riječ o nekom školskom domu nego o kaznenoj ustanovi.

Zatvor, koji je tek otvoren, u nekim medijima je vrlo brzo nazvan "luksuznom ćuzom".


"Pojmovi luksuz i zatvor se međusobno isključuju. Naš zatvor nije srednjovjekovna tamnica nego moderna berlinska kaznena ustanova", pravda se direktor ovog zatvora Anke Stein.

Pojedine ćelije u ovom zatvoru nazivaju "zatvorskim sobama" - one imaju deset četvornih metara, što je nekoliko kvadrata više od minimuma.

U Njemačkoj zatvorske ćelije ne smiju, naime, biti manje od sedam kvadrata, jer se smatra da se, u protivnom, vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Takođe, WC mora biti odvojen od prostora u kojima zatvorenici spavaju.


Ipak neke zemlje EU, poput Belgije, imaju druge probleme. Uskoro bi moglo doći do neobične saradnje između Belgije i Holandije.

U Belgiji osuđeni prestupnici mogli bi da kaznu izdržavaju u Holandiji. Belgija za to namjerava da iznajmi 500 holandskih zatvorskih ćelija.

Iznajmljeni zatvor bit će u Tilborgu, koji se nalazi odmah uz belgijsko-holandku granicu.

Belgija namjerava u tom zatvoru da smjesti 500 zatvorenika, i to na tri godine. Godišnji troškovi koje će belgijsko kraljevstvo plaćati holandskom iznose 30 miliona eura.

Za razliku od evropskih zemalja, U SAD hiljade maloljetnika završava iza rešetaka u istim ćelijama sa okorjelim kriminalcima.

Svaka američka savezna država ima svoje zakone kad je riječ o maloljetničkom kriminalu.


U nekim državama - na primjer, u New Yorku ili Sjevernoj Karolini starijima od 16 godina sudi se po istim zakonima koji vrijede i za prekaljene kriminalce.

U pojedinim državama to zavisi od vrste zločina, dok u Oregonu sudija odlučuje po kojem će zakonu suditi maloljetnim zločincima.

Veliki broj američkih država 90-ih godinama prošlog vijeka usvojio je zakone koji ne poznaju razliku između maloljetnih i punoljetnih kriminalaca.

Zakoni su doneseni kao rezultat istraživanja, prema kojima se u bližoj budućnosti očekivao talas maloljetničkog kriminala, što se ipak nije dogodilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: