{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Luksuzni zatvor u Berlinu izazvao žustru raspravu

S
22.3.2013. u 12:11
0
1
Luksuzni zatvor u Berlinu izazvao žustru raspravu
0
Zatvorski uslovi u članicama EU nalaze su u žiži javnosti - neke članice prave luksuzne zatvorske prostorije, koje su, kako navode, primjerene 21. vijeku, a neke nemaju dovoljno zatvorskih kapciteta.

Novi zatvor u Berlinu izazvao je žustru raspravu u Njemačkoj o tome koliko je "luksuza" dozvoljeno i primjereno u kaznenim ustanovama.

Prostorije sa velikim prozorima i puno svjetla, bijeli zidovi, svjetlozeleni podovi i crvene fasade - to je izgled novog zatvora "Heidering".

Samo dvostruka metalna ograda sa bodljikavom žicom, visoka na nekim mjestima i do šest metara, jasno ukazuje da nije riječ o nekom školskom domu nego o kaznenoj ustanovi.

Zatvor, koji je tek otvoren, u nekim medijima je vrlo brzo nazvan "luksuznom ćuzom".


"Pojmovi luksuz i zatvor se međusobno isključuju. Naš zatvor nije srednjovjekovna tamnica nego moderna berlinska kaznena ustanova", pravda se direktor ovog zatvora Anke Stein.

Pojedine ćelije u ovom zatvoru nazivaju "zatvorskim sobama" - one imaju deset četvornih metara, što je nekoliko kvadrata više od minimuma.

U Njemačkoj zatvorske ćelije ne smiju, naime, biti manje od sedam kvadrata, jer se smatra da se, u protivnom, vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Takođe, WC mora biti odvojen od prostora u kojima zatvorenici spavaju.


Ipak neke zemlje EU, poput Belgije, imaju druge probleme. Uskoro bi moglo doći do neobične saradnje između Belgije i Holandije.

U Belgiji osuđeni prestupnici mogli bi da kaznu izdržavaju u Holandiji. Belgija za to namjerava da iznajmi 500 holandskih zatvorskih ćelija.

Iznajmljeni zatvor bit će u Tilborgu, koji se nalazi odmah uz belgijsko-holandku granicu.

Belgija namjerava u tom zatvoru da smjesti 500 zatvorenika, i to na tri godine. Godišnji troškovi koje će belgijsko kraljevstvo plaćati holandskom iznose 30 miliona eura.

Za razliku od evropskih zemalja, U SAD hiljade maloljetnika završava iza rešetaka u istim ćelijama sa okorjelim kriminalcima.

Svaka američka savezna država ima svoje zakone kad je riječ o maloljetničkom kriminalu.


U nekim državama - na primjer, u New Yorku ili Sjevernoj Karolini starijima od 16 godina sudi se po istim zakonima koji vrijede i za prekaljene kriminalce.

U pojedinim državama to zavisi od vrste zločina, dok u Oregonu sudija odlučuje po kojem će zakonu suditi maloljetnim zločincima.

Veliki broj američkih država 90-ih godinama prošlog vijeka usvojio je zakone koji ne poznaju razliku između maloljetnih i punoljetnih kriminalaca.

Zakoni su doneseni kao rezultat istraživanja, prema kojima se u bližoj budućnosti očekivao talas maloljetničkog kriminala, što se ipak nije dogodilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: