Čin koji je uzburkao javnost
0

Luksuzni kruzeri i dalje plove duž razorenog Haitija

Sarajevo-x.com
Nakon što je prošle sedmice snažan zemljotres u potpunosti razorio Haiti niko i ne razmišlja o turizmu u toj zemlji. Ustvari, gotovo niko, jer ipak jedna od brodskih kompanija omogućava turistima da se provozaju kruzerom, uživaju u skijanju na vodi ili pak koktelima i to samo na jednu milju udaljenosti od potpuno sravnjenog haićanskog grada.

Britanski list Guardian izvjestio je kako kompanija sa Floride 'Royal Caribbean Cruise Lines' omogućava svim turistima koji žele posjetiti sjevernu obalu Haitija, putovanje kruzerom, ali se u ponudi navodi i to da turisti mogu otići i u shopping i kupiti sve što žele po jako niskim cijenama, dok će ih za vrijeme kupovine osiguravati naoružani stražari.

Prošle sedmice, kada je jedan od tih brodova trebao uploviti u luku, samo milju udaljenu od razorenog grada, kako bi isporučio humanitarnu pomoć mišljenja putnika su se podijelila.

Jedan od tih putnika odmah je napisao poruku na svom profilu na Twiitteru.

"Ne mogu ni da se zamislim kako ležim na plaži, odmaram, uživam na suncu i koktelima, dok u neposrednoj blizini (gradu Port-au-Prince) nekoliko desetina hiljada ljudi leži mrtvo na ulicama ili pod ruševinama zgrada, dok oni što su preživjeli tumaraju ulicama moleći za malo hrane i vode."

"Naši brodovi služe i za prijevoz humanitarne pomoći stradalim Haićanima, ne možemo ih ostaviti na cjedilu sada kada im je pomoć najviše potrebna“, kazao je potpredsjednik kompanije Royal Caribbean John Weis.

Međutim, sve ovo je uzburkalo javnost, koja tvrdi da bi kompanija trebala pronaći neke druge destinacije za svoje turiste, te ne ulaziti u grad Labadee koji je u neposrednoj blizini haićanske prijestolnice.