Svijet
0

Lukašenko optužuje Berlin i Varšavu za pokušaj državnog udara

FENA
Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko optužio je u četvrtak Poljsku i Njemačku da su ga pokušale svrgnuti i upozorio da bi njegova zemlja odgovorila "oštrim“ sankcijama protiv Evropske unije ako ona sankcionira Minsk zbog pritisaka na opoziciju.

"Ako neko pokuša da uvede ekonomske ili druge sankcije protiv zemlje, mi moramo reagirati bez odgađanja i pripremiti se da uzvratimo, uključujući i teže mjere“, rekao je on, a prenijela njegova pres-služba.

Komentirajući demonstracije opozicije održane 19. decembra protiv njegovog spornog reizbora, predsjednik Bjelorusije je optužio Njemačku i Poljsku da su tražile njegovo svrgavanje.

"Cijeli program i sav novac došli su iz Njemačke ili Poljske (bili su poslani) ili preko Njemačke i Poljske. Tamo je nastao program za rušenje ustavnog poretka (Bjelorusije)“, rekao je on.

Evropski parlament je pozvao u četvrtak Evropsku uniju da usvoji sankcije protiv Minska zbog hapšenja velikog broja pristalica opozicije i zbog krivičnih gonjenja koje je vlast poduzela protiv opozicijskih kandidata na predsjedničkim izborima.