|

Lukašenko će moći slobodno putovati unutar EU-a

Lukašenko će moći slobodno putovati unutar EU-a
0
F
FENA
13.11.2009. u 18:26
0
komentara
0

dijeljenja
Lukašenko će moći slobodno putovati unutar EU-a Foto: Reuters
Evropska unija će produžiti za još godinu dana vizu predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku i drugim zvaničnicima režima, kako se ne bi kompromitiralo približavanje s ovom zemljom koje je u toku, saopćili su u petak diplomati.
U tekstu odluke se navodi da će ostati na snazi sankcije nametnute Bjelorusiji, posebno zamrzavanje imovine visokih zvaničnika režima u inozemstvu, ali se u isto vrijeme produžava do oktobra 2010. "ukidanje primjene restrikcija putovanja nekim zvaničnicima", među kojim je Lukašenko, o kojem je donesena odluka u oktobru 2008.

Bjelorusija, koju nazivaju "posljednjom evropskom diktaturom", započela je posljednjih mjeseci približavanje sa Zapadom, i sa Evropom i sa SAD-om.

Evropska unija je odlučila u proljeće da uključi Bjelorusiju, jedinu državu na evropskom kontinentu koja nije u Vijeću Evrope, u svoje "Istočno partnerstvo".

Unija tvrdi kako je spremna "produbiti" odnose s ovom zemljom sa 10 miliona stanovnika koju čvrstom rukom vodi od 1994. godine Lukašenko, pod uvjetom da ona unaprijedi "demokratiju, ljudska prava i pravnu državu".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.