Svijet
0

Lukač: Odbjeglom Stankoviću državljanstvo Srbije dodijeljeno nezakonito

FENA
Odbjegli osuđenik Radovan Stanković, najvjerovatnije, nalazi se u Srbiji ili Crnoj Gori, ali zbog propusnosti granice BiH s ove dvije države na određenim lokalitetima postoji mogućnost da on u datim uvjetima pređe i u BiH, izjavio je danas pomoćnik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Dragan Lukač.

On je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da nadležni organi BiH intenzivno rade na lociranju Stankovića i to u saradnji s ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore.

Lukač je potvrdio da odbjegli osuđenik posjeduje državljanstvo Srbije, što može predstavljati "pravni problem" u slučaju njegovog hapšenja i izručenja BiH radi nastavka izdržavanja kazne. Stanković je držaljanstvo Srbije dobio 2004. godine u vrijeme boravka u haškom pritvoru.

S obzirom na činjenicu da je državljanstvo dodijeljeno na nezakonit način, Lukač smatra kako resorna ministarstva BiH trebaju zatražiti od nadležnih organa Srbije da ponište ovo rješenje o državljanstvu.

U SIPA-i su danas saopćili kako su postignuti određeni rezultati u istrazi bijega Radovana Stankovića iz KPZ Foča, te da će ove aktivnosti biti nastavljene.

-Ove aktvinosti će biti završene kada sve osobe koje se dovode u vezu s ovim događajem budu predate državnom tužilaštvu i kada osuđenik bude uhapšen i vraćen na izdržavanje kazne, ustvrdio je Lukač.

Tokom istrage se došlo do konkretnih dokaza da je veći broj osoba počinio krivična djela organiziranog kriminala i pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela. Tako je SIPA 1. juna podnijela Tužiteljstvu BiH izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv devet osoba.

Ove osobe su predate Tužiteljstvu, a protiv njih četiri su izrečene mjere pritvora u trajanju od mjesec dana. Danas je predat izvještaj protiv još jedne osobe, ali u SIPA-i nisu željeli saopćiti njen identitet.

Pomoćnik direktora SIPA-e kazao je kako ovo nije konačan broj osoba koje se sumnjiče za učešće u izvršenju ovog krivičnog djela, te se u narednim danima očekuju i nove spoznaje u vezi s ovim slučajem.

U proteklom periodu su izvršena i četiri pretresa stanova, gdje su pronađeni određeni predmeti i dokumenti koji mogu pomoći u rješavanju ovog slučaja. Najveći broj ovih predmeta je u fazi vještačenja, kao i pronađeno vozilo kojim je Stanković odvezen s mjesta bijega.

S obzirom na to da se radi o o veoma opasnom osuđeniku, Lukač je apelirao na građane da u slučaju da dobiju bilo kakva saznanja o Stankoviću odmah te informacije proslijede nadležnim organima.

Radovan Stanković je iz KPZ Foča pobjegao 25. maja. Njega je Sud BiH osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Foče tokom 1992. godine.

Od izricanja pravosnažne presude u martu ove godine, nalazio se na odsluženju kazne u KPZ Foča.