{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Luka Mišetić: Gotovinina obrana spremna za početak suđenja u maju

F
18.1.2007. u 08:36
0
0
Luka Mišetić: Gotovinina obrana spremna za početak suđenja u maju
0
Luka Mišetić: Gotovinina obrana spremna za početak suđenja u maju
Obrana hrvatskog generala Ante Gotovine bit će spremna za početak suđenja u maju ove godine i neće tražiti odgodu kako bi osigurala dodatno vrijeme za pripreme, izjavio je u srijedu Gotovinin prvi branitelj Luka Mišetić komentirajući odluku Haškog suda(ICTY) o početku procesa 7. maja.
"Odluka je očekivana, sud je inzistirao da suđenje počne u svibnju, no mi ćemo sigurno biti spremni", izjavio je Mišetić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Kazao je kako obrana prethodno protivila odluci, jer smatra da će zbog toga proces trajati duže nego je trebao.

"Obrana i tužiteljstvo mogli su postići suglasnost oko još dosta nespornih činjenica, da su imali malo više vremena, pa o tome ne bi trebalo raspravljati na suđenju", rekao je Mišetić dodajući kako će zbog toga suđenje trajati dva-tri mjeseca dulje.

Ukupno trajanje procesa procijenio je na "14 do 17 mjeseci".

Na pitanje hoće li se obrana žaliti na odluku o početku suđenja, odgovorio je da neće. "Nemamo se što žaliti. Žalba ne bi imala izgleda", rekao je.

Mišetić je izrazio zadovoljstvo pripremama svjedoka i dokaza obrane generala Gotovine, te optimizam da će branitelji uspješno pobijati optužbe koje ga terete za kršenje humanitarnog prava, tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

"Vrlo sam zadovoljan pripremama svjedoka i dokaza obrane. Suradnja funkcionira na svim razinama. Nemamo nikakve primjedbe na suradnju s državom. Čak je i sa stranim svjedocima i svjedocima tužiteljstva, uspostavljena dobra suradnja", rekao je Mišetić.

U tom je kontekstu ocijenio kako su na kraju moguća "iznenađenja" te da "dokazni postupak Tužiteljstva neće baš dokazati nekakvu krivnju generala Gotovine".

Na pitanje nada li se da će on i drugi američki branitelj Gregory Kehoe u Haagu osloboditi optužbi generala Gotovinu, Mišetić je odgovorio potvrdno.

"Sigurno. Sve što smo vidjeli u pripremama do sada, u dokumentima Tužiteljstva i u dokumentima koje je obrana uspjela dobiti, ja sam siguran da će na kraju general Gotovina pobijediti", naglasio je Mišetić.

Na pitanje o očekivanom broju svjedoka optužbe i obrane, kazao je kako je o tome još prerano govoriti, posebno zbog toga što Tužiteljstvo treba do 21. januara skratiti optužnicu za trećinu, po nalogu sudskog vijeća. Mišetić, odvjetnik iz Chicaga, nalazio se na čelu Gotovininog odvjetničkog tim i u godinama koje je hrvatski general proveo u bijegu.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je u srijedu da će zajedničko suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču početi 7. maja.

General Gotovina optužen je u junu 2001., a generali Čermak i Markač u martu 2005. za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv srpskog civilnog stanovništva tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto i jesen 1995. Čermak i Markač su se odmah nakon objave optužnice dobrovoljno predali ICTY-u, a od decembra 2005. na privremenoj slobodi u Hrvatskoj čekaju početak suđenja. Gotovina je nakon četiri i pol godine provedene u bijegu uhićen u Španjolskoj 7. decembra 2005., a u pritvoru Haškog suda je od 10. decembra 2005.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je u listopadu 2006. odluku prvostupanjskog vijeća o spajanju postupka protiv generala Ante Gotovine s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u zajedničko suđenje.

Tri hrvatska generala pred sudom su odbacila optužbe za progon, ubojstva, deportacije i druge ratne zločine počinjene protiv srpskih civila i njihove imovine na širem području Knina od kraja srpnja do sredine studenoga 1995.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: