Svijet
2

Lufthansini piloti produžili štrajk do petka, u četvrtak otkazano 912 letova

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Lufthansini piloti produžili su štrajk za kratke letove do petka. Piloti u Njemačkoj odlučili su produžiti štrajk koji je počeo u srijedu kako bi izvršili pritisak na menadžment zbog spora vezanog za plate, najavivši daljnje bojkotovanje letova.

Zbog štrajka je već odgođeno 1.800 letova, što je pogodilo više od 215.000 putnika.

Sindikat pilota planirao je 24-satni štrajk u srijedu, ali su objavili da će štrajk produžiti do petka.

"Menadžment Lufthanse nije dao nikakav znak da su spremni na pregovore", izjavio je član sindikata Joerg Handwerg.

Lufthansin direktor Carsten Spohr insistira na tome da kompanija mora smanjiti troškove kako bi se mogli takmičiti sa Ryanairom na kratkim letovima i Emiratima na dugim. Kompanija je u srijedu otkazala 876 letova od 3.000 planiranih, dok je za četvrtak otkazano 912 letova.

Austrija i Švicarska za vrijeme štrajka koriste veće avione za prijevoz putnika, a Lufthansa je u Frankfurtu i Minhenu rezervisala skoro 4.000 hotelskih soba za putnike.

Sindikat zahtijeva godišnji rast plate za 3,7 posto za 5.400 pilota u periodu od pet godina, a menadžment nudi 2,5 posto u periodu od šest godina.

"Neshvatljivo je da sindikat želi najveće povećanje plate za djelatnike koji su najbolje plaćeni", kazala je članica odbora Lufthanse Bettina Volknes.

Ovo je 14. štrajk od početka spora 2014. godine, a direktor aviokompanije očekuje da će isti koštati od 7 do 9 miliona eura dnevno.