Svijet
3

Ludi za oružjem: Američki senat ne želi zabraniti kupovinu oružja potencijalnim teroristima

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Samo nešto više od sedam dana nakon pucnjave u klubu Pulse u američkom Orlandu, Senat SAD-a glasao je protiv četiri amandmana na zakon o kupovini oružja, od kojih bi tri otežala proces nabavke za pojedine rizične grupe.

Propast glasanja za tri amandmana, koje je održano u ponedjeljak, uglavnom je posljedica desničarske republikanske prevlasti u Senatu u kojem je za prolaz amandmana bilo potrebno najmanje 60 glasova od mogućih 100.

Senatorica Dianne Feinstein (D) podržala je i predstavila amandman prema kojem bi se Ministarstvu pravde omogućila blokada prava na kupovinu oružja za osobe koje ministarstvo smatra potencijalnim teroristima. Prijedlog je pao omjerom glasova 47-53.

Senator Chris Murphy (D) predložio je promjenu zakona prema kojoj bi se doslovno svaki kupac oružja mogao provjeriti putem zajedničke baze podataka.

Druga dva prijedloga došla su iz republikanskog tabora i ticali su se alarmiranja policije u slučaju da sumnjiva osoba kupi oružje i zabrane prodaje oružja za osobe koje su u posljednjih pet godina bar jednom bile dio istrage o terorizmu. Četvrti amandman odobrio bi proces prema kojem bi se otežalo širenje crne liste kupaca nauštrb mentalno oboljelih osoba.